34 Videos Available

Duration

28+ hrs | 34 Videos

Share

No of Views : 267 Duration : 66 mins

SAP ABAP Web Dynpro Interview Questions and Answers

1. Types of ABAP UI Technologies?

 

Ans: Web Dynpro for ABAP, BSP

2. What is ABAP Web Dynpro?

 

Ans: ABAP Web Dynpro is the SAP UI technology used to develop the Web based applications in the SAP environment. ABAP Web Dynpro Components and Design tools can be accessed using the ABAP workbench transaction SE80.

3. MVC Architecture Concepts and usage of the same in ABAP Web Dynpro

 

Ans: As per the MVC Architecture there is a clear separation between flow logic, view and the Business Logic. View holds all the UI elements that are visible in the UI, Controllers have the flow logic. Business logic is held in the Model which is in the form of Assistance class in Web Dynpro context.

4. What are the Advantages of ABAP Web Dynpro?

 

Ans:

1. Web Dynpro programming model uses MVC (Model View controller) design paradigm.

2. Clear separation between the flow logic and the business logic. Here the flow logic is written in the views, windows, components and the business logic is mostly written in Assistance class.

3. Complete integration of web based framework into ABAP workbench.

4. Reuse of the existing back end programs (ex: function modules, classes).

5. Reuse of the WD components possible (Component Usage).

6. No Java stack required to run Web Dynpro applications.

 

5. What does a Model Class Consists of?

 

Ans: Model Class is the Assistance class in Web Dynpro. It contains the Business logic in the form of methods, Global data & Constants in the form of Class Attributes. The Model class can be accessed in Web Dynpro component using the attribute WD_ASSIST->.

6. What is an Assistance Class and how is it Instantiated in Web Dynpro?

 

Ans: Assistance Class is the model class which would act as the data provider for the Web Dynpro component and it is instantiated by the Web Dynpro component during the run time and no explicit instantiation is required.

7. How do you navigate between Different Views in Web Dynpro?

 

Ans: Navigation between Views is achieved through Plugs (Inbound and Outbound).

8. Usage of Plugs in Web Dynpro?

 

Ans: Plugs are used to Navigate between the views. Parameters can be passed using the plugs similar to interface parameters of function module or a class method.

9. What is the Usage of Web Dynpro Component Controller?

Ans: Component controller is used to the store the Global attributes and Methods of the component. Attributes/methods declared in the component controller are visible through out the component and they are accessed using the attribute WD_COMP_CONTROLLER outside of component controller (like views, windows etc). All the context nodes defined in the component controller are visible in all the views and windows of the component. Ex: if a variable called GV_COUNT is defined in the component controller, it can be accessed in the view using the syntax WD_COMP_CONTROLLER->GV_COUNT.

10. How do you access a Context Nodes and elements programmatically?

 

Ans: Code required for accessing the Context Nodes can be written using the Web Dynpro code wizard. For Ex: if there exists a Node NODE1 with cardinality 1:1 and has 3 Attributes to it Att1, Att2, Att3. The attributes can be accessed using the below code. DATA: LO_ND_NODE1 TYPE REF TO IF_WD_CONTEXT_NODE. DATA: LO_EL_NODE1 TYPE REF TO IF_WD_CONTEXT_ELEMENT. DATA: LS_NODE1 TYPE WD_THIS->ELEMENT_NODE1. LO_ND_NODE1 = WD_CONTEXT->GET_CHILD_NODE ( NAME = WD_THIS->WDCTX_NODE1 ). LO_EL_NODE1 = LO_ND_NODE1->GET_ELEMENT( ). **READ NODE1 LO_EL_NODE1->GET_STATIC_ATTRIBUTES( IMPORTING STATIC_ATTRIBUTES = LS_NODE1 ). **WRITE TO NODE1 LO_EL_NODE1->SET_STATIC_ATTRIBUTES( EXPORTING STATIC_ATTRIBUTES = LS_NODE1 ).

11. What is the purpose of message Areas in Web Dynpro?

 

Ans: Message areas are created in views to display messages (Error, Success, Warning, and Info). WD allows having multiple Message errors in a view but throws an error when the view is displayed. Use the code wizard to get code for raising error messages. Few of the message classes and methods are: Interface: IF_WD_MESSAGE_MANAGER. Methods: report_t100_message.(used to report message from the message class)

12. Concept of OTR(Online Text Repository) and its Usage

 

Ans: OTR's are similar to text elements in ABAP. OTR's are created for UI texts and texts can be maintained in multiple language. OTR's can be created using the transaction: SOTR_EDIT 

13. Sequence of Web Dynpro Events:

 

Ans: Ex: WDDOINIT, WDMODIFYVIEW, WDAFTERACTION, WDBEFOREACTION etc Sequence: WDDOINIT of the component controller, WDDOINIT of the Window Controller, WDDOINIT of the View Controller, WDMODIFYVIEW (On Input/Display on any UI Element). WDBEFOREACTION (Method for validation of user input, Once the user action happens on the UI) WDAFTERACTION (Method for non-action specific operations before Navigation) WDDOEXIT (Exit from the View/Window/Component Controller) WDPOSTPROCESSING (used to perform exception handling for supply function methods)

14. Can a Component have Multiple Applications?

 

Ans: Yes, For a given Web Dynpro component any number of applications can be created. Applications are similar to transactions in SAP. You can associate different Interface views of the component to create different applications using the same component.

15. Can a component have multiple windows possible?

 

Ans: Yes

16. Can you embed a view in more than one window?

 

Ans: No

17. Can you embed multiple views in a single window?

 

Ans: Yes

18. Can you create multiple outbound plugs and multiple inbound plugs for a view?

 

Ans: Yes

19. How do you access the context node information of component1 in component2?

 

Ans: By making the context node as Interface node, it is visible outside the component.

20. How do you launch a Web Dynpro Application from a Transaction?

 

Follow the below steps to create a transaction.

21. Difference between the View Container and the Transparent Container?

 Ans: View Container holds the views, there can be multiple views assigned to the view container but only one view can be active (viewed) at a time. Transparent holds the Web Dynpro UI elements, A layout type can be associated with it.

22. How do you Navigate between two Web Dynpro Components

 Ans: You can use Interface views to navigate between components or create a navigation class and do a explicit call.

23. Creating a tree in Web Dynpro

 Ans: Tree UI element is used to create Tree in Web Dynpro. Tree can be defined as part of the table column. 

24. Usage of Exit Plug in a Web Dynpro Window

 

Ans: Exit plugs are outbound plugs used to close the Web Dynpro application. They can be called from the view which are embedded in the window Note: Exit plugs won't work in portal environment. Exit plugs can also be used to pass the call to another URL. Here is the sample code snippet of the exit plug call: METHOD ONEXIT . DATA URL TYPE STRING. DATA CLOSE_WINDOW TYPE WDY_BOOLEAN. URL = 'URL_NAME'. CLOSE_WINDOW = ABAP_FALSE. WD_THIS->FIRE_TO_EXIT_PLG( URL = URL CLOSE_WINDOW = CLOSE_WINDOW ). ENDMETHOD.

25. How do read the data from Context node?

 

Ex: If we have a node NODE1 (it acts as a structure if node Cardinality has 0:1 or 1:1) created in the WD component. Ans: Below method call is required to be coded to read the single record from node. **To get/read the data from node LO_EL_NODE1->GET_STATIC_ATTRIBUTES( IMPORTING STATIC_ATTRIBUTES = LS_NODE1 ). Note: WD Code wizard can be used to generate the required code.

26. How do you read the data into internal table from context node?

 

Ex: If we have a node NODE1 (it acts as an internal table if node Cardinality has 0: N or 1: N) created in the WD component. Ans: Method GET_STATIC_ATTRIBUTES_TABLE is used to read the elements of context node.

27. What is the purpose of BIND_TABLE method?

 

Ans: Method BIND_TABLE is used to bind multiple records (Elements) to a context node.

28. Standard ALV Component required to create ALV Reports in Web Dynpro

 

Ans: SALV_WD_TABLE

29. How do you build Select Options in Web Dynpro

 

Ans: Using the standard Web Dynpro component WDR_SELECT_OPTIONS you can refer to the example: WDR_TEST_SELECT_OPTIONS

30. How do you build F4 Search Help in Web Dynpro?

 

Ans: F4 help / Search help can be attached to a input field in following ways.

I. Automatic

 

If the search help is assigned to a Data element, Search help will be displayed automatically in the Web Dynpro application. A F4 help for an input field can be made available by attaching the search help to the table field.  

II. Dictionary Search help

 

Explicit Search help can be assigned to Context attribute in Web Dynpro

III. OVS help

 

OVS help can be designed by reusing WDR_OVS component and this can be assigned to context attribute.

IV. Freely programmed search help.

 

To design the freely programmed search help, implement the interface IWD_VALUE_HELP, and this can be assigned to context attribute.

31. F4 help for input fields in Web Dynpro ABAP?

 

Ans: F4 help for INPUT FIELDS in Web Dynpro can be achieved in 3 ways:

1. F4 help based on R/3 DDIC search help concept.

 

If the inputfield refers to DDIC object and if it has search help, A search help is automatically assigned to the inputfield and shown

2. OVS (Object Value Selector)

 

You can achieve f4 help by using the standard component WDR_OVS, event: OVS

3. Freely programmable Input help

 

You can achieve f4 help by implementing the interface IWD_VALUE_HELP

32. How are Plugs (Inbound/Outbound) bounded in the Window?

 

Ans: Plugs are created in the view and bounded in the window. You can do drag & drop to establish a navigation link between the view Inbound Plugs and Outbound plugs for which navigation is required to be done.

33. How do you create a ALV Report/Editable ALV in Web Dynpro?

 

Ans: Add the Standard ALV component to the Web Dynpro Component. ->Use Components tab: Ex: ALV_MATS type SLV_WD_TABLE ->Create a context node with the table field information to be displayed ->Write the ALV Default Code for table display ->Set the read only attribute to false to switch to editable mode using the method SET_READ_ONLY of the interface IF_SALV_WD_TABLE_SETTINGS implementing class CL_SALV_WD_CONFIG_TABLE). Note: Component Reuse concept is applied here to achieve the ALV Table control in Web Dynpro.

34. What is component reuse and list some standard components which can be reused?

 

Ans: To design the ALV table in Web Dynpro application, need to reuse the WD Component SALV_WD_TABLE To design the SELECT-OPTIONS in Web Dynpro application, need to reuse the standard WD component WDR_SELECT_OPTIONS.

35. How do you Control the visibility of the Web Dynpro UI elements programmatically?

 

Ans: Create a context element of type WDUI_VISIBILITY and bind to the visibility property of the UI element. Method SET_ATTRIBUTE is used to set the attribute value.

36. What is the use of Interface views/nodes in Web Dynpro?

 

Ans: Interfaces nodes and views are created to use them in other Web Dynpro components. Note: Component reusability concept comes here

37. How do you navigate between different Web Dynpro applications?

 

Ans: Create a navigation class and trigger the target application to be called.

38. What are the Web Dynpro init events and what is the sequence of trigger?

 

Ans: Sequence: WDDOINIT of the component controller, WDDOINIT of the Window Controller, WDDOINIT of the View Controller,

39. What is the difference between WDDOINIT and WDDOEXIT methods?

 

Ans: WDDOINIT ( ) is the first method processed in the controller’s lifetime. It is called once in the controller’s life cycle. This is the first method gets executed when view is about to display. All your initialization code should go here, since this method is called immediately after the controller has been instantiated. WDDOEXIT ( ) is the last method, which is processed at the end of a controller’s life cycle. All your cleanup code should go here.

40. What are the common methods in all controllers?

 

Ans: WDDOINIT and WDDOEXIT

41. What are the standard attributes available in Web Dynpro ABAP component?

 

Ans: WD_THIS -> is a self reference to the controller interface. WD_CONTEXT-> is the reference to the controller’s context root node and to the entire context. WD_COMP_CONTROLLER -> is the reference to the component controller.

42. How Error messages are created and handled in Web Dynpro?

 

Ans: Create a message Area UI element in the view and trigger the message required (Error, warning, status) using the code generation wizard.

43. What are the Methods used to throw an error message?

 

Ans: REPORT_ERROR_MESSAGE method can be used to display the customized error message. REPORT_T100_MESSAGE method can be used to display the message created in message class. Message type as ‘E’ should be passed.

44. How to handle a message which is created in the Message class?

 

Ans: REPORT_T100_MESSAGE method can be used to display the messages created in message class using T-code SE91.

45. Types of messages in Web Dynpro ABAP application & how to handle them?

 

Ans: Here are a set of frequently used method to trigger messages.

1. REPORT_SUCCESS: report a success message on the Web Dynpro application

2. REPORT_WARNING: report a warning message on the Web Dynpro application

3. REPORT_ERROR: report a error message on the Web Dynpro application

 

4. REPORT_T100_MESSAGE: reports a message from the t100 table

5. CLEAR_MESSAGES: clears the messages from the Web Dynpro application, however this will happen automatically on the next event on the UI.

6. IS_EMPTY: checks for any messages already raised.

7. REPORT_ATTRIBUTE_ERROR_MESSAGE: reports an error for the context attribute.

 

46. How do you display a confirmation popup?

 

Ans: We can display confirmation popup by calling Method CREATE_POPUP_TO_CONFIRM from interface IF_WD_WINDOW_MANAGER .

47. How to close popup window in Web Dynpro ABAP?

 

Ans: We can close the popup by calling the method CLOSE from IF_WD_WINDOW interface.

48. How to control the visibility of Web Dynpro UI elements?

 

Ans: Every Web Dynpro UI element has a visibility property with options visible and none. To dynamically control the visibility of the UI element refer to the below steps.

1. Create a context attribute called VISIBILITY referring to data element WDUI_VISIBILITY or BOOLEAN.

 

Data element WDUI_VISIBILITY has possible values 01 for invisible and 02 for visible. Data element BOOLEAN has possible values X (ABAP_TRUE) for visible and space (ABAP_FALSE) invisible.

2. Bind the context attribute VISIBILITY to the Web Dynpro UI elements (ex: INPUT FIELD / BUTTON) property visible.

3. Write below code to set the value of the context attribute VISIBILITY to 01 to hide the text view UI element and 02 to make the text view visible.

 

49. What is the purpose of message area in Web Dynpro ABAP?

 

Ans: Create a message area under ROOTUIELEMENTCONTAINER UI element in the view. Messages are displayed in the message area, If the message area UI element is placed in Web Dynpro View.

50. What is an OTR and mention its usage in Web Dynpro?

 

Ans: Online Text Repository is the central storage for texts for Web Dynpro applications. An OTR can be fetched in the program using the below mentioned code. DATA: LV_STRING TYPE STRING. LV_STRING = CL_WD_UTILITIES=>GET_OTR_TEXT_BY_ALIAS (ALIAS = 'PACKAGE/OTR_NAME’).

51. Can text elements be used in Web Dynpro, if yes how?

 

Ans: Yes text elements can be used in Web Dynpro. Text elements can be created in assistance class. Refer to the below code snippet. DATA: LV_STRING TYPE STRING. LV_STRING = WD_ASSIST->IF_WD_COMPONENT_ASSISTANCE~GET_TEXT (‘025’).

52. What is the use of Road Map UI element

 

Ans: Roadmap UI element is used to display step-by-step workflows. It can used to clearly define a process.

 

53. What are exit plugs? How are they created?

 

Ans: Exit plugs are used to exit from the Web Dynpro page or an Web Dynpro window. Exit plugs are created in the window.

54. Is it possible to hide F4 function for an Input element programmatically?

 

Ans: Yes it is possible to hide F4 function attached to an input field. Use the interface IF_WD_CONTEXT_NODE_INFO and the method SET_ATTRIBUTE_VALUE_HELP

55. How do Web Dynpro Upload and download functions work, explain?

 

Ans: FILEUPLOAD UI element is used to upload files from desktop to the application. There is also restriction on the max data volumes that can be uploaded. FILEDOWNLOAD UI element is used to download files to the client.

56. How to create a popup in Web Dynpro?

 

Ans: Create a view and embed the view in the window and call the window to trigger the popup. Following code snippet can be used to open a view as popup.

57. Explain the concept of OVS and its usage

 

Ans: WDR_OVS is the standard Web Dynpro component to generate F4 helps for the input field. OVS refers to Object value selector.

58. Using Radio Buttons/Checkboxes/Dropdown lists in Web Dynpro

 

Ans: Radio buttons/Checkboxes are used for objective selection similar to what is available in SAP GUI. An event is associated with each UI element for ONCLICK action.

59. What is internationalization in Web Dynpro ABAP application?

 

Ans: Internalization refers to creation of texts used in Web Dynpro application in a specific language and providing option to translate to multiple languages if necessary. This is achieved by using OTR's or text elements for static texts and performing translation when required.

60. What is Cardinality of a context node in Web Dynpro

 

Ans: Cardinality refers to no of elements a node can accommodate during run time. When a node is created the cardinality is assigned to it. Cardinality is of the following kinds: 0:1 -->At run time, no element or maximum one element can be instantiated 0:n -->At run time, no element or maximum of n elements can be instantiated 1:n -->At run time, minimum one element or maximum of n elements can be instantiated 1:1 -->At run time, only one element should always be instantiated if you try violating the cardinality there would be a short dump saying Number of elements of the collection of node NODE_NAME violates the cardinality

61. How do you debug a web based Application?

 

Ans: External break-points should be used to debug web UI's.

62. what is Personalization in ABAP Web Dynpro application

 

Ans: Personalization refers to changing the properties of UI elements at runtime. Personalization settings are user specific. Configuration controller is used for personalization function. Ex: Changing the order of columns in a table display.

63. what are the controller types in Web Dynpro ABAP

 

Ans:

1. Component Controller->Component Controller is global part of the component and each component has only one component controller. Global Attributes and methods required by the component can be defined here.

2. Custom Controllers->Custom controllers are defined during design time and these are optional. The visibility Custom controller is in the entire component and has the life time equal to life time of the component. Custom controllers are used if a set of views have to be grouped to perform a special function or hold a set of data.

3. View Controller->Flow logic of the views is in view controller and a view can have only one view controller. The visibility of View controller is specific to view only.

4. Configuration Controller->Configuration controller is used achieve personalization function.

5. Window Controller->A window controller exists for each window and can also have methods to write coding logic. Every window will have the default method and it is used to receive parameters. The windows controllers are visible in entire component and also in the custom controller.

64. what are Layout types in Web Dynpro and its usage

 

Ans:

1. Flow Layout: Used for sequential display of WD UI elements.

2. Row Layout: here each UI element is displayed on its own column and the width differs from row to row. ROWHEADDATA is used to insert a break.

3. Grid Layout: UI elements are arranged based the no of columns. Line breaks are inserted based on the size.

4. Matrix Layout: Matrix layout arranges UI elements in columns. MATRIXHEADDATA is used to insert a line break.

 

Usage of the appropriate layout to build a Web Dynpro application is determined during the UI design.

65. What is the purpose of GET_ATTRIBUTE method?

 

Ans: Any attribute of a node element can be accessed using the method GET_ATTRIBUTE (). Here, the name of the attribute must be exported and the attribute value is returned in an import parameter. OR To read/get the value of a particular UI element, we use GET_ATTRIBUTE method.

66. What is the purpose of SET_ATTRIBUTE method?

 

The method SET_ATTRIBUTE ( ) can be used to change the value of any attribute of the node element.

67. List some important methods used to context node and context elements?

 

GET_ATTRIBUTE SET_ATTRIBUTE GET_STATIC_ATTRIBUTES SET_STATIC_ATTRIBUTES BIND_STRUCTURE

BIND_TABLE GET_STATIC_ATTRIBUTES_TABLE

68. How to bind a structure to a context node?

 

Ans: BIND_STRUCTURE method is used to copy structure content to node.

69. How to bind an internal table to context node?

 

Ans: BIND_TABLE method can be used to bind multiple records to a node.

70. How to invalidate a node?

 

Ans: Node will be initialized and data in the context node will be cleared by invalidating a node. This will be done using method INVALIDATE.

71. How to remove the default lead selected row in Table when records displayed?

 

Ans: Table UI element property Selection Mode to be set as Multi no lead.

72. How do you read the multiple selected elements?

 

Ans: Using method GET_SELECTED_ELEMENTS

73. What is the difference between GET_ATTRIBUTE and SET_ATTRIBUTE methods?

 

Ans: To set the value of a particular UI element we use SET_ATTRIBUTE method. To get the value of a particular UI element we use GET_ATTRIBUTE method.

74. what is singleton property of context node

 

Ans: Singleton property is one of the attributes of the context node if this is set there can be only one instance of the respective context node at runtime.

75. what is supply function method in SAP

 

Ans: Supply function method is used to populate the context node or to default values to the context node elements. Supply function method is called before the node is accessed for first read. Using supply function method is optional

76. How to default a value to the context attribute

 

Ans: In the context attribute there is a property to set the default value. Use the same, However the default value can be overwritten using the SET_ATTRIBUTE method of the interface IF_WD_CONTEXT_ELEMENT.

77. Is it possible to pass parameters to Web Dynpro URL?

 

Ans: Yes

78. What is the difference between narrowing cast and widening cast?

 

Ans: If we copy an instance of sub class to super class it’s called narrowing cast and the vise versa of it is widening cast.

79. Is model used in Web Dynpro ABAP?

 

Ans: We can create a assistance class in Web Dynpro component and this can be used as a model. Or we can define a class in transaction SE24 and the instance of that class can be used as model within the Web Dynpro code.  

80. What are the different ways of getting data from a table and pass it to Web Dynpro context node?

 

Ans:

a. Select the data to an internal table and pass it to the node using bind table method

b. Use a model class instance to get data

c. Use the service call option provided by Web Dynpro framework.

 

81. What is the Service call option in Web Dynpro ABAP?

 

Ans: Web Dynpro ABAP Graphical toolset gives a wizard which automatically generates the code for calling a BAPI or Web service. This wizard will create a custom controller which has context nodes or attributes similar to the parameters of BAPI and a method which calls the BAPI and pass the value to the context. We only need to use this custom controller within another controller, map the context and call the method.

82. What is an Application?

 

Ans: An application forms as the link between a component and URL.

83. What is a faceless component?

 

Ans: Faceless components are Web Dynpro components without window or view

84. In case of a component used within a component, how does parent component communicate to child component?

 

Ans: Parent component communicate with the child component through Interface controller and Interface view of the child component.

85. Types of search help in Web Dynpro ABAP?

 

Ans: :

1. Standard Dictionary Search help

2. OVS (Object value selector) help

3. Freely programmed search help

 

86. Interface View of a component has 1:1 relationship with..?

 

Ans: The window of the component

87. What are actions in a view controller?

 

Ans: The methods that can be linked to the UI elements of a view are called actions.

88. What is role of plugs in views?

 

Ans: Plugs in views help the navigation between views. Navigation happens through the link created between outbound plug of a view to the inbound plug of next view.

89. Which ABAP Transaction code used to develop the Web Dynpro ABAP Developments?

 

Ans: SE80

90. How the Custom controller can be created?

 

Ans: Service call will generate a new custom controller for accessing data from a BAPI.

91. What are the global controllers in Web Dynpro ABAP?

 

Ans: Custom controller Component controller  

92. Is it mandatory for a component to have a window?

 

Ans: Yes.

93. What is the cardinality of a node should be to enable bind Table entries?

 

Ans: 0:n 1:n

94. How to close the Web Dynpro application?

 

Ans: Here are the steps: 1) Create an outbound plug( ex: exit) in the window which is called as popup and add the following parameters to the exit plug. parameter1: CLOSE_WINDOW TYPE WDY_BOOLEAN “This is optional parameter2: URL TYPE STRING "This is optional and is used to navigate to other URL Note: Plug type should be interface and check the interface option

95. What is Floor Plan Manager (FPM) and its usage in Web Dynpro?

 

Ans: Floor plan Manager (FPM) is a Web Dynpro ABAP application that provides a framework for developing new Web Dynpro ABAP application interfaces consistent with SAP UI guidelines. Floor plan Manager is the standard UI framework provided by SAP to build web UI's in an Consistent manner so that all the SAP web User interfaces will have the same look and feel.

96. What are the ways to provide F4 help for Inputfields in Web Dynpro ABAP?

 

Ans:

I. Standard Dictionary Search Help

II. OVS help

III. Freely Programmed value help.

 

97. What are the floor plan types available?

 

Ans:

1. Object Instance floor plan (OIF). A OIF has usually the create, edit, display attributes and tabs to show data to the user.

2. Guided Activity floor plan (GAF): A GAF has the guided procedure to achieve a specific task. Ex: Start->Step1->step2->step3->Confirm to close.

3. Quick Activity floor plan (QAF): A QAF is used to quickly perform a task or a activity. QAF is used when a specific has to be performed by the UI.

98. Web Dynpro trace tool and its usage?

 

Ans: Web Dynpro trace tool is used to analyze the problems and issues with Web Dynpro application. The trace can be switched on in the transaction WD_TRACE_TOOL for a given user. Once this trace is set it is active for 30 minutes and when the application is run during that time trace is recorded and that can downloaded. The trace tool is shown in the bottom of the Web Dynpro application. To download the trace file, choose the option trace as zip and exit.  

99. ICM Tracing for Web Dynpro Application?

 

Ans: ICM (Internet Communication Manager) ICM is used to communicate between the SAP web application server and the outside world using HTTP, HTTPS protocols. ICM trace is used to analyze the behavior of the Web Dynpro application on the server side and see for any communication and performance issues. ICM trace can be set from the transaction SMICM. All the ICM parameters can also be used in SMICM transaction: ex: server details, time out settings etc. Here are the steps 1. Go to transaction: SMICM 2. Click on the menu option GOTO->trace file->Start there are different levels of 1 is the lowest and 3 is the highest. The data traffic is analyzed all the highest level.

100. What are the ways to provide F4 help for Inputfields in Web Dynpro ABAP?

 

Ans:

1. Standard Dictionary Search Help

2. OVS help

3. Freely Programmed value help.

 

101. How to enable a Display Help (More detailed information) for a message displayed in Web Dynpro ABAP?

 

Ans: If you have long text maintained for a message in a message class, when this message is displayed in Web Dynpro Application Display Help hyperlink will be automatically displayed.

102. What is Internationalization?

 

Ans: In order to support multiple languages, all the texts used in Web Dynpro should be translated in other languages as well. This is called internationalization.

103. How to display SO10 Standard text in Web Dynpro ABAP?

 

Ans: You can use TEXTEDIT or TEXTVIEW or Formattedtextview UI element to display the long text. Create a context attribute of type string. To read the SO10 standard text use the READ_TEXT function module . Below example code can be used to display the long text in Web Dynpro ABAP application. DATA : LS_HEADER TYPE THEAD, LT_LINES TYPE STANDARD TABLE OF TLINE, LR_FM TYPE REF TO CL_WD_FORMATTED_TEXT. CALL FUNCTION 'READ_TEXT' EXPORTING CLIENT = SY-MANDT ID = 'ST'

LANGUAGE = 'E' NAME = (NAME OF THE STANDARD TEXT) OBJECT = 'TEXT' IMPORTING HEADER = LS_HEADER TABLES LINES = LT_LINES EXCEPTIONS ID = 1 LANGUAGE = 2 NAME = 3 NOT_FOUND = 4 OBJECT = 5 REFERENCE_CHECK = 6 WRONG_ACCESS_TO_ARCHIVE = 7 OTHERS = 8. LR_FM = CL_WD_FORMATTED_TEXT=>CREATE_FROM_SAPSCRIPT( SAPSCRIPT_HEAD = LS_HEADER SAPSCRIPT_LINES = LT_LINES ). WD_CONTEXT->SET_ATTRIBUTE( NAME = 'FOOTER' VALUE = LR_FM->M_XML_TEXT ). "ATTRIBUTE THAT WILL BE LINKED WITH THE UI ELEMENT

104. How to display an image in Web Dynpro ABAP application?

1. Import a required image into MIME repository of Web Dynpro component

2. Create a Image UI element in View layout.

3. Assign this imported image to the source property of Image UI element, so that image is displayed on the Web Dynpro ABAP application.

 

105. How do you set a UI element as mandatory?

 

Ans: Set the UI element Property STATE as required.

106. How do you perform mandatory check for UI elements?

 

Ans: Set the each UI element property STATE as required in the view layout and then by using methods CHECK_MANDATORY_ATTRIBUTES and CHECK_MANDATORY_ATTR_ON_VIEW we can check whether mandatory fields are entered or not.

107. What is the difference between CHECK_MANDATORY_ATTRIBUTES and CHECK_MANDATORY_ATTR_ON_VIEW?

 

Ans: CHECK_MANDATORY_ATTRIBUTES: is used to perform mandatory check for specific attributes/UI elements in the view layout. CHECK_MANDATORY_ATTR_ON_VIEW: is used to perform mandatory check for all the UI elements which has STATE property required in the specific view layout.

108. What is an interface view?

 

Ans: When window is created in a Web Dynpro component, it becomes interface view

All the windows of a Web Dynpro component are made as interface view by default.

109. What are the objects available for interface enabled in a WD component?

 

Ans: Context node, Methods and Events created in component controller can be made interface enabled.

110. Let us assume we have component 1 and component2.

 

How to access the context node info of component1 in component 2? Ans:

1. Make a context node of component1 as interface enabled.

2. Create a component usage for component1 in component2.

3. Create a controller usage and do the context mapping from componen1 to component2.

4. Now context node ofcomponent1 is available in component2, so that you are allowed to access the context node info of component1 into component2.

 

111. Is there any other way, we can send the context node info of component1 to component2 without making context node as interface enabled?

 

Ans: Yes.

1. Create an event in component controller of component1 and make it interface enabled.

2. Create an importing parameters for this event according to which data you want to send.

3. Create a component usage for component1 in component2.

4. IF the control is lying at component1 and action is performed, Upon performing this action create an event handler in component2 and assign event.

5. Now when you execute the application and action is performed, it will fire this event (component1) and this event handler (component2) get’s executed.

 

112. Can you access the method created in component1 from component2.

 

Ans: Yes. If the method created in component1 is interface enabled. Create a component reuse for component1 in component2. Now, check component reuse exist for component1. With the help of WD code wizard, you can call the interface method of component1 from component2.

113. Assume there is an interface event in component1. Is it possible to fire this event form component2?

 

Ans: No You can only catch the event in component2 fired from component1. By creating event handler in component2, you can catch the event fired in component1. Event can be fired only from owning component but not possible from using component.

114. How to access the context node info of component1 in component 2?

 

Context node data of component1 in component2 can be accessed 2 ways.

1. If the context node of Component1 is made as interface enabled, it is visible outside the Web Dynpro component. Then do the cross component context mapping in component2. So that data is accessible in the component2.

2. Trigger the event with importing parameters in component1 and create a event handler in component2. So that when event is triggered the corresponding event handler get’s executed.

Web Dynpro ABAP Certification questions You can write select query in View controller? True / False? Ans: False It is violating the MVC architecture We should make use of model to interact with the database. Can you embed a view in another view? Ans: Yes. This is possible by creating the UI element as View container UI element. What is context mapping? Ans: Establishing a mapping relationship between component controller to view controller context. This can be achieved by dragging the component controller context to View controller context in the view layout. (Drag and Drop). What is Data Binding? Ans: Once a UI element property is bound to a context node or attribute, the context data is used to supply a value to the UI element property. (Ex: such as the value property of an InputField UI element), How do you enable multiple selections for a table? Ans: Nodes selection cardinality controls how many elements may be selected. Node cardinality is 0: 1 default but need to set to 0: N. Same way, you also have to set the Table UI element property selection mode to be set as Auto or Multi. How to read multiple selected rows from a table? Ans: Each node provides the method GET_SELECTED_ELEMENTS ( ), which returns all selected elements in an internal table (type WDR_CONTEXT_ELEMENT_SET). Refer to the package SWDP_DEMO for sample Web Dynpro demo components and applications.

No of Views : 188 Duration : 10